MACEDONIA FORUM - MAFF

MAKEDONSKI FORUM -MAFF, Ako ste osetlivi na psovki, gadosti,omalovazuvanja i slicno , Ve zamoluvame ne vleguvajte na Forumot!!!
 
HomeHome  PortalPortal  Прашања/ОдговориПрашања/Одговори  БарајБарај  ЧленовиЧленови  Членски групиЧленски групи  Регистрирајте сеРегистрирајте се  ВлезВлез  

Share | 
 

 Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA

Go down 
АвторПорака
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   7th Мај 2008, 22:45
V век - Неготино
Крст - приврзок за на гради.
Во средината и на сите краци
концентрични кругови
прилепени налистови.
Бронза:леење.

Димензии:39мм х 26мм


Последната промена е направена од MAFF на 8th Мај 2008, 22:11. Мислењето е променето 2 пати.
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 00:52
V-VI век - непознато место на наоѓање
Крст - приврзок за на гради.
напредната страна украс со бел емајл
распореден во пет кружни и
четириправоаголни полиња.
На задната страна изгравиран крст
во центарот и натпис HC X N
Бронза:леење и емајлирање.
Димензии:40мм х 28мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 00:54
V-VI век - непознато место на наоѓање
Крст - приврзок за на гради.
напредната страна украс со бел емајл
распореден во пет кружни и
четириправоаголни полиња.
На задната страна изгравиран крст
во центарот и натпис HC X N
Бронза:леење и емајлирање.
Димензии:40мм х 28мм
Задна страна
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 00:56
V-VI век - Скопје
Крлушка од оклоп.
Бронза: леење, гравирање,
исчукување и позлатување,
Димензии:24мм х 24мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 00:57
V-VI век - Штип
Крст-женски украсен приврзок
за на гради за чување реликвии.
Украсен со црн камен во средината.
Сребро: талење, украсување
со гранулација
Димензии: 23мм х 14мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 00:59
V-VI век - Кавадарци
Крст-приврзок за на гради
Напредната страна
пишува ФC HC
Задната страна
украсена со исчукување.
Бронза:леење и исчукување.
Димензии:
42мм х 25мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:00
VI век - Струмица
Крст приврзок за на гради.
Стилизирана претстава на Христовото
распетие.
Бронза: леење и доработување
Димензии: 55мм х 28мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:01
VI век - Неготино
Крстовидна апликација за облека.
Леење и доработување.
Димензии: 50мм х 50мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:04
VI век - Куманово
Крстовиден разводник за коњски узди.
Бронза: леење, гравирање
и исчукување.
Дијаметар: 44мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:06
VI век - Велес
Крстовиден брош со железна игла
за прицврстување.
Бронза: леење и доработување.
Димензии: 30мм х 30мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:07
VI век - Прилеп
Крст-женски украсен
приврзок за на гради.
Во центарот необработен
рубин.
Сребро: леење
и доработување.
Димензии: 37мм х 25 мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:09
VI век - Прилеп
Крст - приврзок за на гради.
Бронза: леење,
доработување, гравирање.
Димензии: 43мм х 34мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:10
VI век - Валандово
Крстовидна апликација од заштитна
војничка опрема.
железо: леење и доработување.
Димензии: 38мм х 38мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:11
VI век - Свети Николе
Крст за на гради.
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 43мм х 25мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:12VI-VII век - Битола
Претстава на крст на (монашка?)
мотика.
Втиснат со исчукување
на внатрешната страна од алатката.
Железо: 230мм х 140мм,
дијаметар на држалката: 40мм


Последната промена е направена од MAFF на 8th Мај 2008, 01:20. Мислењето е променето 1 пати
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:13
VI-VII век - Велес
Војнички скиптар (labarum).
Долниот крак е изработен во форма
на копје. Останатите краци идентични.
Во средината геометриска
претстава на крст.
Железо: 150мм х 120мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:22
VI век - Скопје
Крст - приврзок за на гради,
украсен со орнаменти од ниело
и бела стаклена паста.
Сребро: леење, гравирање, ниело,
украсување.
Димензии: 72мм х 58мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:23
VI-VII век - Прилеп
Крст - приврок за на гради.
На средината на предната
страна има релјефен крст
украсен со четири
концентрични круга.
Задната страна во средината
има поголем концентричен круг,
а на сите краци изгравирани помали кругови.
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 65мм х 40мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:24
VI век - Струмица
Крст - приврок на гради за
чување реликвии.
Бронза: леење.
Димензии: 45мм х 22мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:26
VI век - Виница
Литиски крст на бајрак.
Претстава на Богородица Оранта
во туника и мафорион.
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 184мм х 135мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
MAFF
Administrator
Administrator
avatar

Број на мислења : 131
Registration date : 2008-05-03

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   8th Мај 2008, 01:27
VI-VII век - Радовиш
Крстовидна апликација за кожен ремен.
Бронза: леење
и доработување.
Димензии: 52мм х 52мм
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот http://maff-mk.forumandco.com
viktor-hitman
Newbie
Newbie
avatar

Број на мислења : 1
Registration date : 2008-05-15

ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   15th Мај 2008, 00:16

eden drugar ima najdeno krst......krstot e srebren i od pozadi pisuva JERUSALEM i ima od ozdola 925(verojatno godina)


toj e na studiranje..koga ke se vrati ke go slikam...
Вратете се на почетокот Go down
Преглед на профилот на членот
Sponsored content
ПишувањеПредмет: Re: Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA   

Вратете се на почетокот Go down
 
Pronajdeni KRSTOVI vo MAKEDONIJA
Вратете се на почетокот 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете да одговарате на темите во форумот
MACEDONIA FORUM - MAFF :: Arheologija , Astrologija , Astronomija-
Отиди до: